Trüf Mantarı Nedir? Neden Bu Kadar Değerlidir?
Trüf mantarı nedir?
Trüf mantarı Kara Elmas olarak tanımlanır, tanrı ve kralların besini olarak nitelenen mantar
en değerli tüketim ürünüdür o kadar kıymetlidir ki açık arttırmayla satıldığı da görülmektedir trüf mantarının bilinen en önemli faydası ise cinsel gücü artıran eşsiz bir afrodizyak olmasıdır Fransa'nın başı çektiği türüf mantarı yetiştiriciliğine Türkiye'de Başlamış bulunmaktadır.. Türkiye'de trüf mantarı hakkında eğitimler verildi, ülkemiz genelinde Orman Genel Müdürlüğü bunun için eylem planı uygulaması başlatmıştır ve trüf mantarı çiftlikleri oluşturuldu…..
Peki türüf mantarı neden bu kadar kıymetli nasıl yetişir?
Trüf mantarın birkaç çeşidi bulunuyor bu mantarın yetiştirilmesi en zor olan mantar türlerinden % 45'ini Fransa, % 35'ini İspanya,% 20’ni İtalya sağlıyor, Trüf mantarı meşelik alanlarda 5 ila 20 santim Toprak derinliğinde ağaç köklerinde yetişen kokulu bir mantardır,kokusu nedeniyle eşsiz bir aramaya sahiptir günümüzde dünyanın en ünlü mantar çeşidi olmasının nedeni ise havyar'dan sonra dünyanın en pahalı yiyeceği olmasıdır Kara elmas da denen trüf mantarı için kullanılan ‘’Tanrı ve kralların besini’’ söylemi de bu yiyeceğinin kıymetinin bir göstergesidir.
Fransa'nın 17 şehrinde trüf Festivali düzenlenmekte ve bazılarında mantarlar açık artırma ile satılmaktadır… trüf mantarının 70 kadar çeşidi olduğu bilinmektedir.. Pek çok yerde yetişen Trüf mantarı başta Fransa olmak üzere İtalya, İspanya,Hırvatistan gibi Avrupa ülkelerinde üretilir.
Sadece Fransa'da 20.000 kişi geçimini bu mantarlardan sağlamaktadır…
Türkiye'de ise doğada kendi halinde yetişmekte birlikte Çiftlik bazında üretim yeni yeni başlamaktadır Trüf mantarı patates gibi yer altında ve ağaç köklerinde Özellikle de meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde toprağın 50 santim kadar altında yetişir ağaç köklerine yakın yerler seçmesinin nedeni ise kökleri emerek ihtiyacı olan şeker ve Organik asitler sağlamasıdır…
Trüf mantarının gelişmesi esnasında hassas bir doğal dengeye ihtiyacı vardır ve yaz sağanakları uygun ölçüde nem sağlandığından trip için idealdir…
Çok kuru geçen yaz ayları ise trüfün kurumasına neden olmaktadır…
Yer altında yetiştiği için yüzeyden görünmemesi, trüf toplamak için özel uzmanlık gerektirmektedir…Hatta bunun için daha çok koku alma yeteneklerinden dolayı özel olarak eğitilmiş köpek ve domuzlar kullanılmaktadır…
En pahalısı hangi türü;
Siyah Trüf mantarı Kara Elmas olarak anılsa da dünyanın en pahalı mantarı azlığı nedeniyle beyaz trüftür görüntü ve renk olarak patatese benzer ve yoğun bir kokusu vardır.
Nasıl tüketmeli?
Beyaz trüfü tüketmek ve ödediğiniz paranın karşılığını almak için en iyi yol pişirmeden yemektir beyaz trüf'ün yoğun lezzeti olmayan besinlerle karıştırmadan makarnanın ya da risottonun üzerine dilimleyerek tüketilmesi tavsiyeler arasındadır dileyenlerin her türlü yiyeceği beyaz trüf'ün yoğun tadını katması için üretilen beyaz trüf yağı ve ya kreması da kullanılmaktadır.
Ceviz büyüklüğünde ve ortalama ağırlığı 100 gram olan trüf mantarların aroması en yoğun tadını taze iken sunar giderek aramosını ve suyunu kaybettiği için trüf taze kullanılmalıdır bu kadar pahalı besinden fiyatına değecek tadı almak için toplandıktan sonra beş gün içinde trüf mantarların tüketilmesi tavsiye edilir…
Saklama Koşulları;
Trüfler bir kavanozun içinde, buzdolabında muhafaza edilmeli ve suyla temas etmemesine dikkat edilmelidir. Çünkü üzerine değen su,trüfün çürümesine neden olmaktadır..
Bu pahalı yiyeceği insanlar çoğunlukla evlerinde omletin üzerine rendeleyerek kullanırlar. Yağın aromayı hapsetmesi nedeniyle genelde yağ, krema, yumurta içeren yemeklerde kullanılır. Bunun dışında farklı biçimlerde kesilerek salatalarda et yemeklerinde kömürde pişirilerek ya da füme olarak da tüketilir.
Aslında trüf'ün kullanılmayacağı yemek yok gibidir..İçine birkaç dilim trüf konulan bir makarna bile birdenbire pahalı,lüks bir yiyeceğe dönüşebilmektedir.
Hatta trüfü sadece kokusu için kullananlar bile bulunmaktadır. Trüf mantarlarının en çok tanınanı ve ‘’kara elmas’’ olarak anılanıdır. Üzeri altıgen siğillerle kaplı siyah bir yumru şeklindedir.
Kendine özgü yoğun bir kokuya sahip olan siyah trüf yumrusu nun içinin etli kısmı kahverengidir ve beyaz damarları bulunur. Ayrıca siyah trüfünde yağı votkası ve sosu üretilmektedir.
Yaz trüfü adından da anlaşılacağı gibi yetişmek için sıcak iklimi tercih eden yaz trüfü doğal olarak yetiştiği için en yaygın olan ve buna bağlı olarak da en fazla tüketilen trüf mantarı çeşididir.
Dış görünüşü siyah trüfe benzer ama kokusu daha az yoğundur. Yaz trüfünü de çeşitli makarnalarla yiyebilmek mümkün olduğu gibi ekmek üzerine mascorpone peyniri ile sürülmesiyle de yaz trüfü tüketilmektedir. Türkiye'de Ege Akdeniz İç Anadolu Karadeniz ve bütün illerde Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunmaktadır.
Trüf mantarının faydaları;
Bulunması ve toplanması zor olan bu mantara halk arasında domalan mantarı da denilmektedir ancak birbirine benzedikleri için bilgi karışıklığı bulunmaktadır toplayıcılar arasında, protein açısından çok zengin olan bu mantar türü etten daha değerli protein değerleri taşımaktadır.
Bununla birlikte cinsel gücü arttırıcı özelliği vardır toplum arasında afrodizyak adıyla da anılmaktadır.